poniedziałek, 21 maja 2012

Na początek: Kawa!

Lubicie zaczynać dzień od pysznej kawy? Ja bardzo! Gorąca kawa z dużą ilością mlecznej piany - i już mam lepszy humor!




Kawę parzę w kawiarce ciśnieniowej.





Kawiarka składa się z trzech części: zbiorniczka dolnego, do którego wlewamy wodę, lejka z sitkiem, do którego wsypujemy grubo zmieloną kawę, oraz zbiorniczka górnego, w którym zbiera się gotowa kawa.





Podgrzewana woda wytwarza parę wodną, która pod ciśnieniem wypycha wodę ku górze. Ta wrząca woda po drodze przechodzi przez warstwę kawy oraz dwa sitka. Gotowa kawa zbiera się w górnym naczyniu. Gdy z otworu w dolnym zbiorniku zaczyna wydobywać się gorąca para, kawiarkę zdejmujemy z kuchenki. Aromat kawy czuć w całym domu! :-D









Piankę do kawy robię w spieniaczu do mleka





Gorące mleko (najlepiej 2%) wlewamy do 1/3 wysokości spieniacza. Ubijamy je w spieniaczu przez ok20 sekund, po czym odkrywamy i odstawiamy na chwilę,by mleczna piana mogła zgęstnieć. Pianę wykładamy na wierzch kawy.








Na koniec możemy posypać cynamonem lub kakao :-) 
Buon Appetito






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz